Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Yamato раздрусаха здраво НДК
2 Март 2012
Ударите на барабаните – бавни, бързи, тихи и оглушителни, караха публиката да настръхне, да се надигне от седалките си, друг път да се облегне спокойно назад или

Ако живеете в района на НДК и тази вечер сте усетили пулсациите на земята под краката си – не се притеснявайте, това не е земетресение, нито пък преждевременно са пуснали новия лъч на метрото. Японските барабанисти от Yamato (Ямато) разтърсиха столицата.

Десетимата музиканти от страната на изгряващото слънце представиха на родна сцена най-новия си спектакъл "Gamushara - The Beat of Courage" пред верните си фенове, които напълниха Зала 1 на НДК и при четвъртото гостуване на групата.

Близо двучасовият спектакъл на Ямато, в характерния за тях поетично-насърчителен стил, се състоя от 9 пиеси - "Зора", "Въртене", "Бъди упорит", "Екстатичен ентусиазъм", "Весело барабанене", "Да си в екстаз", "Звукът от далечното", "Боклук ", "Целеустременост". Хореографията, светлинното оформление и цялостната музикална концепция са дело на артистичния директор на формацията Маса Огава.

Ударите на барабаните – бавни, бързи, тихи и оглушителни, караха публиката да настръхне, да се надигне от седалките си, друг път да се облегне спокойно назад или да се изправи на крака в бурни аплодисменти и възторжени възгласи. А след краткия антракт Ямато се върна на сцената като че ли изпълнени с още по-голяма енергия. Японците докараха зрителите си до еуфория с изпълнението си на чинели, което се превърна в забавна игра с подхвърляне на въображаемо топче и гонитба на слънчеви зайчета из залата, умело пресъздадени чрез светлините на прожекторите и отраженията от лъскавите перкусионни инструменти.

Ямато излязоха два пъти на бис и като че ли тази част бе най-хубавата. Цялата зала скочи на крака, аплодисментите бяха по-силни и от ударите на уадайко – традиционните японски барабани на Ямато. Играта с публиката разтресе Националния дворец на културата. "До скоро", заявиха те в края на шоуто, което е ясен знак, че раздялата няма да е дълга и майсторите на ударните инструменти ще дойдат отново, а на българските им фенове няма да им омръзне да ги слушат.

Първото посещение на барабанистите в нашата страна беше през 2007 година, а второто през 2008 година, когато буквално взривиха Зала 1 на НДК с шоуто си "Shin On – ритъмът на сърцето". Следващото им гостуване бе през 2010 година, тогава Yamato се завърна с програмата "Matsuri – Fiesta". Днешното представлението на Yamato е част от мащабното им централноевропейско турне, а организатор е Джаз Плюс. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.