Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
„Кукерландия” започна в Ямбол
24 Февруари 2012
От 24 до 26 февруари в града се провежда поредното издание на маскарадния фестивал

Над 16 000 хлопки и звънци прокънтяха тази сутрин в разположения в Югоизточна България, край бреговете на река Тунджа град Ямбол. Там в дните от 24 до 26 февруари се провежда поредното издание на маскарадния фестивал „Кукерландия”, предава БНР. Тази година фестивалът събра близо 2000 кукери от различни краища на България. В оглушителното шоу участват групи от осем области на страната, а с хилядите гости от България и чужбина празникът обещава да се превърне в най-посещаваното събитие в града.

Маскарадният фестивал „Кукерландия” представлява синтез от вековни традиции, обичаи, звуци, багри, светлина… Трудно бих могла да опиша с думи емоциите на празника глъчката, пъстротата, разказва Севдалина Кръстева, началник сектор „Връзки с обществеността” в община Ямбол и допълва: Традицията е много стара и се е запазила в продължение на стотици години най-вече в селата в околността. Специално в града започнахме да правим подобен маскараден фестивал през 2000 година. Започна се с карнавал на виното, включващ и кукерски маскарадни игри. Впоследствие обогатихме феста, броят на участниците нарасна. През 2008 година наложихме името „Кукерландия” и маскарадният фестивал се превърна в запазена марка на Ямбол.

Тази година в „Кукерландия” участват тридесет и девет групи от цялата страна, с което сме се постарали да представим многообразието на кукерските маскарадни игри. Фестивалът започва с представяне на кукерската традиция в близкото до Ямбол село Кабиле. Кукерите минават най-напред по главната улица, влизат в домовете, в заведенията, в обществените сгради. Идеята е със страховитите и пъстри маски, с шума на хлопките и звънците, с напевите на кукерите да се прогони злото, да се отвори път на светлината, на доброто, на настъпващата пролет и възраждането на природата.

Кукерският маскарад, свързан със земеделския бит на народа ни, пропит с магии за плодородие и здраве, е поизгубил някогашното си значение, но оригиналността на народния спектакъл се е запазила. По традиция във фестивала участват мъже. В последните години обаче все по-често сред участниците има жени и деца. Наблюдава се също така обогатяване на костюмите, включване на нови и нови декоративни елементи, особено при маските: Действително традицията е кукерите да са само мъже и в Ямболско спазваме това, казва Севдалина Кръстева. Гостуващите групи обаче включват в съставите си жени и деца. Най-малкият участник в „Кукерландия” е двегодишно дете. Облеклото на кукерите, маските им, са специфични за отделните райони на страната и уникални. За изработването им се използват парчета плат, кожа, дърво, мъниста, пайети, разноцветни вълнени конци. Можем да разпознаем кукерите от Западна България по това, че техните маски са с подчертано страховит характер.

За направата им се използват най-вече животински кожи, рога, зъби, копита. На празника каним и чуждестранни групи. Тази година обаче присъства само една от Хърватия. Явно кризата си казва думата, защото в предходни години сме имали гости от Италия, Словакия, Гърция, Турция, Македония, Ирландия.

От 2011 г. в неизменни символи на кукерския празник в Ямбол се превърнаха три гигантски маски, разположени на ключови места от картата на фестивала. Страховитите лица респектират с височина от три метра и ширина при основата два метра в диаметър. „Гвоздеят” на фестивала тази година е гръмотевичното кукерско хоро – верига от страховити същества, което сутринта на 25-и февруари ще разтресе едновременно хлопки по протежението на централните улици в града.

По време на „Кукерландия” се провежда фотографска изложба-конкурс. Тази година участват близо четиристотин творби, представени от осемдесет и два професионални фотографи от страната и чужбина. Всички фотоси могат да се видят на сайта на „Кукерландия” kukerlandia.com, в секцията Фотоконкурс.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.