Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“21 грама” – изборът между отмъщението и изкуплението!
Цветан Бакърджиев - 18 Май 2004

Жестоката драма задължава героя на Шон Пен да избира между отмъщението и изкуплението. “21 грама” по свой начин изследва най-грозните аспекти на човешкия живот.


“21 грама” е носител на награда на Лосанжелиската критика за най-добра женска роля на Наоми Уотс.
     Филмът “21 грама” представлява мрачна история, проследяваща преплетените съдби на три отчаяни героя и третира по свой начин темите за мъката, бремето и смъртта. Жестоката драма задължава героя на Шон Пен да избира между отмъщението и изкуплението. “21 грама” по свой начин изследва най-грозните аспекти на човешкия живот. Режисьорът не спестява нищо на зрителя, творбата му е заредена с мрачна енергия и неспокойни персонажи, бродещи в мрака.

     Пол Ривърс (в ролята Шон Пен) се намира между живота и смъртта в очакване на сърдечен донор. Кристина Пек (Наоми Уотс) е преодоляла тежкото си минало, изпълнено с алкохол и наркотици и се е превърнала в съпруга и майка. Бившият затворник Джак Джордан (Бенисио Дел Торо) се опитва да осигури приличен живот на семейството си, но миналото му виси над него като печат. Сюжетът преплита съдбите на тримата с трагичен инцидент, при който Джак прегазва семейството на Кристина. Сърцето на съпруга й е трансплантирано на Пол...


Жестоката драма задължава героя на Шон Пен да избира между отмъщението и изкуплението.
      “21 грама” е вторият филм на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту след дебюта му “Измамна любов” (Amorres Peros). Сценарият на филма е писан в продължение на 3 години. Филмът е носител на наградата Венеция 2003 - купа “Волпи” за най-добър актьор на Шон Пен и награда на Лосанжелиската критика за най-добра актриса на Наоми Уотс.

     Главните роли са поверени на Шон Пен, Наоми Уотс и Бенисио Дел Торо, в поддържаща роля прави впечатление Пол Калдерон. Актьорите правят силни, чувствителни и приковаващи вниманието изпълнения - Шон Пен е смъртноболният Пол,

“21 грама” е вторият филм на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту след дебюта му “Измамна любов”.
Наоми Уотс е Кристин - майка, чиито живот се разпада, когато тя загубва съпруга и двете си дъщери в автомобилна злополука и убиецът Джак (в ролята Бенисио Дел Торо) - “прероден” бивш престъпник.

     “21 грама” нокаутира със смесица от суров реализъм и безкомпромисна визия. Сюжетът е подреден като пъзел, режисьорът непрекъснато ни пренася напред или назад в историята. В края мозайката е сглобена по брилянтен начин и без излишна сантименталност. “21 грама” е далеч от комерсиалното кино и се запомня с блестящи актьори, великолепен сценарий и майсторски монтаж.

     Историята не се препоръчва за любителите на бързите надпревари, многото гърмежи и купищата трупове, валящи от екрана. Може би точно затова “21 грама” ще се хареса на истинските киномани. Шедьовърът на мексиканския режисьор потапя зрителя в свят, който въпреки че живее на кинолентата, е светът, в който живеем всички ние!


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

mobby
06 Feb, 2005 | 19:05

filmi4eto si zasluzava,vizte go,4e da znaete :) !

беден нещастник
18 May, 2004 | 16:07

ми ние бедните нещастници, чиито любими филми са "bad boys", "spiderman" и "fast and furious" кво да прайм? да са хвърляме зад влака ли?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.