Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Фаворити по пътя към Оскарите
25 Януари 2012
Най-сериозният претендент за „Най-добър филм” за изминалата година е френският филм „Артистът” на режисьора Мишел Aзанависиюс

Ден преди да бъдат обявени номинациите в най-важните категории на наградите на Американската филмова академия, няколко заглавия се оформят като фаворити на кино критиците и зрителите по света.

Най-сериозният претендент за „Най-добър филм” за изминалата година е френският филм „Артистът” (The Artist) на режисьора Мишел Aзанависиюс. Черно-бялата лента, която прави реверанс към нямото кино от 20-те години на миналия век вече спечели над 40 награди, сред които 3 награди „Златен глобус”, 4 награди на Американската асоциация на кинокритиците, Награда от фестивала в Кан за „Най-добър филм” и има още десетки номинации, включително 12 на Британската филмова академия. С „Артистът” българските зрители ще могат да усетят феномена на нямото кино на голям екран от 24 февруари.

Филмът на Тейт Тейлър „Южнячки” (The Help) е друг от фаворите за златната статуетка на Академията. Създадена по бестселъра на Катрин Стокет „Слугинята” - у нас благодарение на издателство „Ентусиаст”, лентата разкрива бурните промени настъпили в консервативната американска общност когато негласният кодекс на поведение е нарушен от три смели жени, обвързани с необичайно приятелство. За ролите си в „Южнячки” две от дамите вече получиха признанието на гилдията. Виола Дейвис (Ейбълийн) беше отличена с „Изборът на критиците” за Най-добра женска роля, а Октавия Спенсър (Мини) получи „Златен Глобус” за Най-добра поддържаща женска роля. Филмът, който у нас излиза по кината на 3 февруари, има пет номинации от Британската филмова академия и уверено напредва по пътя към Оскарите.

Убедителен в надпреварата за Оскарите е и „Моята седмица с Мерилин” (My week with Marilyn), заснет по дневниците на англичанина Колин Кларк. Младият мъж разкрива любопитен фрагмент от историята на филмовата звезда Мерилин Монро по време на работата й с легендарния Лоранс Оливие. За ролята на русата икона, актрисата Мишел Уилямс спечели „Златен Глобус” за най-добра женска роля, а филмът има още 6 номинации от Британската филмова академия. На 10 февруари „Моята седмица с Мерилин” ще излезе и по родните кина.

Друга продукция, впечатлила кино критиците, е режисьорският дебют на Анджелина Джоли „Земя на кръв и мед” (In the land of blood and honey). Като автор и на сценария, Джоли разказва затрогващата история за ролята на жените и невъзможната любов по време на военния конфликт в Босна през ’90-те години на 20 век. С въздействаща визия и нетрадиционен поглед върху гореща тема, филмът донесе вчера на Анджелина Джоли специалната награда на Гилдията на продуцентите, както и множество номинации, сред които „Златен Глобус” за Най-добър чуждоезичен филм. От 17 февруари ценителите на седмото изкуство у нас също ще може да гледат „Земя на кръв и мед” на голям екран.

На 24 февруари, дни преди обявяването на победителите в надпреварата за наградите „Оскар”, на кино у нас тръгва и режисьорският проект на Стивън Спилбърг „Боен Кон” (War Horse). Определян като класически филм на Спилбърг, „Боен кон” разкрива необичайното приятелство между Албърт (Джереми Ървайн) и коня Джоуи, продаден на британски офицер в навечерието на Първата световна война. Твърде млад, за да се запише в армията, Албърт поема на рискована мисия, безусловно решен да открие коня си и да го върне у дома. Епичната история, разказана от създателя на „Спасяването на редник Райън” вече има множество номинации, сред които за „Златен Глобус” и Наградите на британската филмова академия. Специални гости на световната премиера на филма в Лондон бяха принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.