Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Речта на краля" обра най-престижните "Оскари"
28 Февруари 2011
Британската историческа драма грабна отличията за най-добър филм, за оригинален сценарий, най-добър режисьор и най-добра главна мъжка роля

"Речта на краля" е големият победител на 83-те награди "Оскар", които бяха раздадени в "Кодък тиатър" в Лос Анджелис, предаде БНР. Британската историческа драма грабна отличията в най-престижните категории - за най-добър филм, за оригинален сценарий, най-добър режисьор за Том Хупър и най-добра главна мъжка роля - Колин Фърт.

Актьорът, който вече има колекция от най-големите награди в киното, прие отличието с типичното си английско чувство за хумор: "Трябва да ви предупредя, че усещам силно вълнение в горната част на стомаха, което заплашва да се трансформира в танцови движения. За мен това може да означава голяма радост, но ще е сериозен проблем, ако стигне до краката ми както съм на сцената. Затова ще съм максимално кратък и ще кажа, че това е най-голямата възможна чест за мен."

Очаквано най-добра актриса стана Натали Портмън за ролята си във филма на Дарън Аронофски "Черния лебед".

"Толкова съм благодарна, че имам такава професия. Много я обичам. Искам да благодаря на екипа си, с който работим всеки ден, и на всички, които някога са ме вземали на работа - на Люк Бесон, който ми даде първата ми роля още, когато бях на 11, а сега и на Дарън Аронофски. Ти си един истински лидер", заяви Портмън.

Мелиса Лео и Крисчън Бейл получиха "Оскари" за поддържащи женска и мъжка роля във филма "Боецът". Датският филм "В един по-добър свят" на режисьорката Сузане Биер грабна "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, а "Играта на играчките 3" е тазгодишният най-добър анимационен филм.

С четири отличия, но в техническите категории, е филмът "Генезис". Основният конкурент на "Речта на краля" в надпреварата - "Социалната мрежа", остана с три отличия - за най-добър адаптиран сценарий, оригинална музика и монтаж.

Филмът "Алиса в страната на чудесата" спечели две отличия - за сценография и костюми.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.