Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турската NTV представя българско изкуство
8 Ноември 2010
Над 120 000 посетители са разгледали ”Хипнодзите” на Георги Ружев в истанбулските „Цистерни”

Поради големия интерес ръководството на прочутия истанбулски музей „Цистерните” удължи със седмица представянето на проекта „Хипнозис” . В края на седмицата се състоя финалния пърформанс, който закри едномесечното българско представяне в световната столица на изкуствата.

Най-голямата турска телевизия NTV засне репортаж за уникалния спектакъл обединил видео, музика и инсталации, подготвени специално за пространството на прочутото константинополско водохранилище.

Проектът, който събра в един екип художника Георги Ружев и кураторката Ирина Баткова е посетени от над 120 000 души, уточниха от ръководството на музея. Средно на ден през „потъналия палат” преминават по 4 000 души.

Досега уникалното пространство не е предоставяне за чужди проекти. Георти Ружев и Ирина Баткова са първите чужденци допуснати да представят изкуство в древната базилика. Решението, да бъде допуснато българското представяне, бе взето от общината на 17-милиониня Истанбул след няколкомесечно обсъждане  на представения проект.

HIPnosis и  е синтез от фото, видеоарт, анимация, музика, светлина, 2D принт и литографии. Едно пътуване до корените на древни култури със средствата на дигиталното изкуство. Мега пикселизация с променлив цвят и яркост, която освобождава окото да надникне отвъд очевидното.

Организатор на проекта от турска страна е Асоциацията на турските галерии и музеи, а от българска страна е галерия „Витоша” и новото арт обединение „Депо за идеи”.

Освен Георги Ружев в проекта участват едно от най-известните български студиа за 3D анимация – „Сокеров студио”, звукозаписното студио на китариста Никола Дончев и барабаниста Слави Битраков.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.