Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Марио Варгас Льоса спечели Нобеловата награда за литература
7 Октомври 2010
Роденият през 1934 г. писател, журналист и политик е считан за една от водещите литературни фигури на Латинска Америка

Перуанецът Марио Варгас Льоса спечели Нобеловата награда за литература за 2010 г., съобщиха от комисията към Шведската академия на науките. "Нобеловата награда за литература за 2010 г. се присъжда на перуанският писател Марио Варгас Льоса за успехите му в обрисуването на структурите на властта, за ярките образи на съпротивата, бунта и поражението на отделни личности", обяви говорител на Шведската академия по литература, която присъжда престижното отличие. Роденият през 1934 г. писател, журналист и политик е считан за една от водещите литературни фигури на Латинска Америка.

Марио Варгас Льоса е един от водещите представители на т. нар. "латиноамериканска вълна" в литературата наред с творци като Хулио Кортасар и Габриел Гарсия Маркес. Автор е на над 10 романа, както и на няколко сборници с есета, разкази и пиеси. Сред най-известните му творби са романите "Градът и кучетата", "Зелената къща", „Разказвачът” и „Раят зад другия ъгъл”. Носител е и на наградата за испаноезична литература "Мигел де Сервантес".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.