Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стартира VIII-я Международен панаир на народните занаяти в Габрово
4 Септември 2010
80 майстори от България, Румъния, Мароко, Великобритания и Япония ще се състезават в своите области, ще има богата фолклорна програма

Международния панаир на народните занаяти Етър – 2010 ще бъде открит официално днес от 11.30 часа. За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” организират „Международен панаир на народните занаяти”, който ще се проведе от 3 до 6 септември 2010 г. в АЕК „Етър”, съобщиха от министерството. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество, свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис и др. Представители на Румъния, Мароко, Великобритания, Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали /царевична шума и т.н./, демонстрации на обличане на лятно кимоно - юката, на традиционно японско изкуство - оригами, изписване на японска писменост и др.

В продължение на четири дни майстори на плетива от царевична шума- беленица ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от специално жури. В традиционната „Вечер на майстора” ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба -базар през месец септември 2011 г. в изложбената зала на АЕК “Етър”. На 3 септември 2010 г. от 11:30 часа миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово, ще открие своята авторска изложба в изложбената зала при етнографския комплекс. В продължение на два дни – 3 и 4 септември 2010 г., ще се проведе Шестата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, в която специалисти от цялата страна ще представят своите научни съобщения. Участие в конференцията са потвърдили и представители на Мароко и Румъния. Дните на Международния панаир на народните занаяти ще бъдат съпроводени и от богата фолклорна програма.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.