Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преди 30 години ни напусна големия руски актьор, певец и поет Владимир Висоцки
25 Юли 2010
Забраняван и преследван приживе Висоцки е един от ярките примери за непримирима гражданска позиция срещу недъзите на комунизма

Днес се навършват 30 години от смъртта на Владимир Висоцки. Забраняван и преследван приживе, а в наши дни превърнал се в кумир за руснаците, Висоцки е един от ярките примери за непримирима гражданска позиция срещу недъзите на комунистическия режим.

Гласът на Владимир Висоцки отново ще звучи довечера на сцената на Театъра на Таганка по време на спектакъл в негова памет, съобщава БНР. Така големият актьор и певец, макар и задочно, пак ще бъде сред своите колеги и приятели.

Владимир Висоцки е автор на повече от 700 песни и стихотворения, които и до ден днешен са популярни в Русия. Участвал е в създаването на 30 игрални и телевизионни филма. Животът му бе кратък, бурен и богат. Висоцки умира едва 42- годишен от инфаркт- поне такава е официалната версия.

Днес в неговия дом, превърнат в музей, може да се види изложба на неизвестни досега снимки на Висоцки. Ще бъдат показани и много фотографии отпреди 30 години, когато Москва се сбогува с големия творец. В онези дни в руската столица се провежда бойкотираната от Запада лятна олимпиада. Нито радиото, нито телевизията съобщават за смъртта на Висоцки. Но въпреки медийното затъмнение, новината бързо обикаля цялата страна. На погребението се стичат десетки хиляди, хора има дори по покривите на околните сгради. Неговите иронични и хапливи песни звучат на улицата отвсякъде. Висоцки се превръща в символ на цяла епоха, като някой го наричат гласът на последното съветско поколение.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
28 Aug, 2010 | 02:59

Това еврейско леке, галено дете на режима, е било удостоено от КГБ да играе ролята на дисидент. Жалки песнички с текст - главното им сюксе, са биле написани явно в упълномощените органи, - поетическа немощ, агресия в рамките на допустимото. При околното раболепие дотам си е повярвал че е голям артист, че играл в Таганка - авангарден, престижен театър по него време и демонстрирал пропасти от некадърност. Комунистите срещу които уж пее са го оправдавали че е толкова мащабен гений, че не може да се съсредоточи точно върху актьорството. За добра служба и хазарска кръв са го допуснали да се точи около Марина Влади при гостуването й в Съюза, и нещо нечувано - не би могла да си го помечтае и дъщярята на Брежнев, - му разрешават да замине на Запад! в Капстрана! и да се ожени за нея! Виждате, дисидента, - за поискване на такова нещо разтрелват без арест, а това еврейче като че ли е в Швейцария. После счетоха че главната си роля вече е изиграл, идват други проблеми и си почина внезапно.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.