Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Джон Лорд от легендарните Deep Purple и неговия бенд, съвместно със Симфоничен оркестър и група ТЕ
21 Април 2010

Джон Лорд e първият хедлайнер, потвърдил участието си на XV-то поредно издание на най-престижния музикален фестивал у нас Мюзик Джем 2010.

За пореден път пред българската публика ще застанат световни звезди, гости от различни страни и талантливи джаз изпълнители от България. Досега нa фестивала МЮЗИК ДЖЕМ са гостували световни имена като ЙЕЛОУ ДЖАКЕТС, ЛЕНИ УАЙТ, МЕЦОФОРТЕ, ТАНЯ МАРИЯ, ЗАВИНУЛ СИНДИКЕЙТ, ДЖОН МАКЛАФЛИН, ПАКО ДЕ ЛУСИЯ, БИЛИ КОБЪМ, БИЛ БРЪФЪРД, ДЖОН ПАТИТУЧИ, АНДИ СЪМЪРС, ПЛАНЕТ ЕКС, ВИКТОР БЕЙЛИ ГРУУП, ИБРАХИМ ФЕРЕР, АЛ ДИ МЕОЛА, ДЮРАН ДЮРАН, ЧИК КЪРИА И БЕЛА ФЛЕК, ДЕЙВИД САНБОРН, СМВ, СИЛВИ ВАРТАН и други.

Допълнително ще ви уведомим за другите участници във фестивала Мюзик Джем 2010, както и за съпорт групите от българска страна.

След невероятния успех на концерта на Джон Лорд в Пловдив миналата година феновете на рока и класическата музика ще имат възможност за втори път на живо да се насладят на изключителното творчество на легендарния музикант и вечните хитове на Дийп Пърпъл. 

Наред с  дългогодишната си кариера в култовата група Дийп Пърпъл, Джон Дъглас Лорд е познат и със своята самостоятелна работа и революционния си стил в съчетаването на рок и класическа музика. Освен в легендарните Пърпъл, той участва и във формации като Уайтснейк, Пейс, Аштън & Лорд,  Артуудс, Флауър Пот Мен. 

След като напуска Дийп Пърпъл великият пианист започва да се занимава основно с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонската филхармония. Макар че Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Дийп Пърпъл, насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерна музика проличава още в зората на 70-те. Първото доказателство за това е композицията „Deep Purple Concerto For Group and Orchestra“, изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт Хол през 1969 съвместно с Кралския филхармоничен оркестър.

За своята забележителна кариера великият пианист издава над 50 албума, 20 от които са заедно с Дийп Пърпъл, 8 - с Уайтснейк, както и 10 солови композиции. Лорд участва в редица странични проекти и записва с големи музиканти като Джордж Харисън, Дейвид Гилмор, Пол Уелър, Робърт Плант и много други.

Преди по-малко от месец виртуозният музикант зарадва многобройните си почитатели с нов албум!  Проникновеното заглавие „To Notice Such Things” е създадено в памет на неговия близък приятел сър Джон Мортимър и включва 6 уникални по рода си сюити за пиано и оркестър. Виртуозният пианист вече обикаля Европа, за да изпълни на живо неподражаемите си нови композиции. На 25 април Лорд ще изгрее на сцената като специален гост на Шипли Артс Фестивал в Хоршам, Англия. През май на живо ще го видят и чуят в Имст (Австрия), Трондхайм (Норвегия) и Киев (Украйна), а през юни - в Люксембург и Ливърпул.

Очаква се вторият концерт на легендарния музикант у нас да бъде едно уникално преживяване за почитателите на неповторимото звучене на композиците му и всички ценители на непреходната стойностна музика.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.