Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина Крикор Азарян
14 Декември 2009
Тази нощ почина един от най-известните български театрални режисьори Крикор Азарян

Крикор Азарян бе един от най-талантливите режисьори на България. Той остави десетки постановки след себе си. През последните години той страдаше от тежко заболяване . Той бе роден на 14 март 1934 година в град Пловдив. Завършва НАТФИЗ Кръстю Сарафов - актьорско майсторство и режисура през 1966 година. След това продължава обучението си в Москва и Ленинград. Негова съпруга е известната българска поетеса Валентина Радинска.

Работил е най-дълго във Военния театър, а също - в Народния, Сатиричния, Театър "София", в театри в Москва, Битоля и др. Незабравими в историята на българския театър освен работите му по Чехов, остават спектаклите по Йордан Радичков, Шекспир, Н.В. Гогол, Иван Радоев, Боян Папазов, Т. Уилиямс, Николай Хайтов и мн. други.

С постановката на Чеховата "Чайка" на режисьора Крикор Азарян Театърът на Българската армия сложи апогея в отбелязване на 75-тата годишнина на големия български театрал на 15 март тази година. В рамките на София Филм фест беше показан документалният филм "45 градуса по Азарян" на режисьорката Лилия Абаджиева, посветен на Крикор Азарян, като в основата е работата му по постановката на "Чайка". /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.