Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина народният артист на СССР Вячеслав Тихонов
5 Декември 2009
Княз и войник, писател и разузнавач, един от най- силните фигури на руското кино
Вячеслав Тихонов
Вячеслав Тихонов

В петък в Москва на 82 години почина популярният руски артист Вячеслав Тихонов, известен и у нас с ролите си в редица филми, сред които може би най-гледаният съветски сериал от миналото " 17 мига от пролетта".

В четвъртък Вячеслав Тихонов е преживял операция и е бил в тежко състояние. Медиите съобщаваха за инфаркт, но по данни на дъщеря му, цитирана от Интерфакс- инфаркт не било точното определение.

Съболезнования по повод кончината на популярния актьор поднесоха президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев, премиерът Владимир Путин, говорителят на Държавната дума Борис Гризлов. Очаква се Вячеслав Тихонов да бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва, съобщават от Съюза на кинематографистите в Русия.

От стругар- актьор

Вячеслав Тихонов е роден в Подмосковието, в Павловски Посад в семейството на работник и детска учителка. Родителите му очаквали от него бъдеще на обикновен трудещ се- стругар, или агроном, или нещо подобно. Той обаче прекроил живота си другояче. Любовта към филмите го води до кандидастване във ВГИК, където постъпва през 1945 година. Той дебютира на големия екран още като студент през 1948 година- във филма на Сергей Герасимов "Млада гвардия". Следват 10 години, в които никой не му предлага интересни роли в киното.

Пробивът към блестящата последвала кариера идва през 1957 година с филма на Станислав Ростоцки " Дело было в Пенькове". Ролята му носи всенародно признание. Именно от ролята на Матвей Морозов, по признание на кинокритиците, актьорът придобива особения си екранен образ: под стандартния вид на " обикновено съветско момче" поглежда по-дълбок, умен и интелигентен човек.

Оттук нататък кариерата му в киното е ярка и стремителна. В творческата биография на Вячеслав Тихонов има над 50 роли, повечето от които любими и запомнящи се.

Княз и войник, разузнавач и учител

Княз Болконский във "Война и мир", войник в "Те се сражаваха за Родината" на Сергей Бондарчук, писател в "Белият Бим, черното ухо", учител в "Да доживеем до понеделник" на Станислав Ростоцки се превърнаха в образци на актьорско майсторство. Ролята на Щирлиц обаче го прави народен герой. Най- голяма популярност му носи ролята на съветски разузнавач в тв сериала на Татяна Лизнова "Седемнадесет мига от пролетта".

12 серийният филм е излъчен за пръв път по съветската телевизия през 1973 година. Действието му се развива в началото на 1945, малко преди края на Втората световна война. Героят на филма е щандартенфюрер Макс Ото фон Щирлиц, той и полковник Максим Исаев. Героят на Тихонов се опитва да разбере кой от висшите ръководители на Райха води сепаратистки преговори със Запада.

Сериалът бе удостоен с Държавната премия на РСФСР през 1976 година и стана един от култовите филми за няколко поколения не само в Съветския съюз, но и в страните от социалистическия лагер. През май 2009 година руската телевизия показа версия на легендарния филм в цвят, което предизвика немалко дискусии в обществото. .

" Той е епоха в киното, много показателна и поучителна фигура в него", казва за Тихонов режисьорът Владимир Меншов. " Тихонов дойде в киното във време, когато неговата поразителна, удивителна красота не беше на мода, не се зачиташе. Но се появи режисьор, който реши да превърне красотата му в социален герой и това се случи във филма " Дело было в Пенькове", от който, казано направо, всички се слисаха".

" Той беше потресаващ човек във всяко едно отношение, имаше вътрешна сила и красота. Даже и последните си роли, които играеше на такава преклонна възраст, бяха изпълнени така, че направо те грабваше за душата", казва Михаил Горбачов.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Che Guevara
05 Dec, 2009 | 15:19

http://www.youtube.com/watch?v=xwP8YGz1IgA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.