Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Неизвестен досега автопортрет на Анди Уорхол - на търг в Сотби
1 Ноември 2009
Картината е подарена от художника на жена, която е работила доброволно като негова секретарка
Анди Уорхол- Автопортрет, 1965 г.
Анди Уорхол- Автопортрет, 1965 г.

Автопортрет на Анди Уорхол, нарисуван през 1965 година и не показван досега, ще бъде продаден на търг в Сотби, пише The New York Times. Автопортретът е съхраняван повече от 40 години от бившата секретарка на Уорхол Кейти насо, която е получила картината от художника като отплата за работата си.

Насо е работила в студиото на Уорхол през 1965- 67 годшно. По думите и, тя е работила доброволно и му е посвещавала цялото си свободно време, защото художникът е бил неин кумир."Просто исках да бъда там"- заявява Насо, сравнявайки работата си в студиото на художника с възможността да се намира зад кулисите на сцената по време на концерт.

Подаръкът на Уорхол известно време висял в дома на Насо, после обаче тя се уплашила, че могат да го откраднат и го държала в заключена каса. Както отбелязва представител на Сотби, благодарение на начина на съхранение, цветовете на картината са се запазили прекрасно.

" Много бих искала да оставя автопортрета за себе си, но неговото място е в света на изкуството. Просто ми се иска новият му собственик да го цени така, както аз го ценя", сподели Насо.

Автопортретът ще бъде продаден на търг на 11 ноември в Ню Йорк. Картината е оценена на 1- 1.5 милиона долара.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.