Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Реквизит от исторически филми в изложба в Националния исторически музей
26 Октомври 2009
Показват над 2000 експоната, основа за бъдещ Музей на киното към НИМ
Кадър от филма "Сватбите на Йоан- Асен" с участието на Апостол Карамитев и Коста Цонев
Кадър от филма "Сватбите на Йоан- Асен" с участието на Апостол Карамитев и Коста Цонев

Във вторник в Националния исторически музей ще бъде открита изложба на над 500 уникални костюми, оръжия, реквизит и фотоси от български филми, произведени от 50-те до началото на 90-те години на миналия век. 

Изложбата е посветена на Деня на народните будители. Тя представя за първи път в пълнота колекцията „Музей на киното”, която НИМ получи в началото на 2006 г. с решение на тогавашното ръководство на „Бояна филм” ЕАД, начело с кинорежисьора Евгений Михайлов, малко преди приватизацията на компанията. Колекцията включва над 2000 експоната, които  ще бъдат в основата на бъдещ Музей на киното към  Националния исторически музей.

Автор на концепцията на изложбата е кинорежисьорът Евгений Михайлов, който в продължение на 9 години е бил директор на “Бояна филм”. Артмениджмънтът и дизайнът е дело на Румяна Трошанова – художник сценограф, с над 150 постановки в български театри.

В изложбата  е показан реквизит от историческите филми, отнасящи се до Първата и Втората българска държава  – "Калоян”, "Борис I”, "Хан Аспарух”, "Златният век”, "Време разделно”, "Денят на владетелите”, “Сватбите на Йоан Асен”, "Боянският майстор", "Константин Кирил Философ” и др., а също и от периода на Третото българско царство от края на ХІХ в. до средата на ХХ в.  Акцент от този период е посветен на голямата Невена Коканова  /костюм и снимки от филма „Тютюн”/.

Галерия портрети и фотоси са запечатали неповторими мигове от създаването на едни от най-добрите български филми, а също и големия талант на български творци и актьори, някои от които вече не са между живите – незабравимите Апостол Карамитев, Григор Вачков, Катя Паскалева,  Антон Горчев и др.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.