Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
„Целувка за лека нощ” намери първите си зрители
27 Септември 2007
По официални данни в България над 8600 деца растат днес в домове за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.
от ляво на дясно: Дечко Чунтов, Кристина Баксанова, Енчо Данаилов, Жюстин Томс, Андрей Хадживасилев, Александрия Доканина, г-жа Зорка Афузова
от ляво на дясно: Дечко Чунтов, Кристина Баксанова, Енчо Данаилов, Жюстин Томс, Андрей Хадживасилев, Александрия Доканина, г-жа Зорка Афузова

В Дома на киното в София се състоя премиерата на документалния филм „Целувка за лека нощ“. Освен екипа, реализирал филма, участниците и партньорите, в залата присъстваха още над 200 зрители, съпричастни с инициативата „Аз съм! За всяко дете – семейство“ за намаляване броя на изоставените деца в институции.

Ето и част от реакциите на първите зрители на „Целувка за лека нощ“:

Много хубаво бяха снимани децата. Бяха показани дечица, които действително са като всички останали. Като, че ли скрития смисъл беше “това са нашите деца – те са като всички“ - Толя Стоицова, социолог.

Това е първата премиера за тази година, която съм щастлив че можах да видя. Един млад, надежден режисьор. България ще бъде щастлива с него. - Кирчо Манолов, кинорежисьор.

Филмът ме развълнува наистина. Не претендирам как е направен, но идеята ме сграбчва за сърцето. - Владимир Станков, търговец.

Филмът хваща народа за гушата. Разтърсващи са цифрите, разтърсващи са мащабите на това явление. Всички деца имат крайна необходимост от целувка за лека нощ както от витамини, въглехидрати, храна, дрешки. - Вълчан Вълчанов (преподавател Факултета по журналистика към СУ “Климент Охридски”)

По официални данни над 8600 деца растат днес в домове за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. Едва под 2% от тях са сираци, останалите имат живи родители.

„Нашето послание към младите хора, изразено с този филм, е да бъдат отговорни когато  създават деца. И когато децата се родят, да не ги изоставят, а да се грижат за тях и най-важното – да ги обичат.“ сподели Андрей Хадживасилев, режисьор на филма.

„Децата, които нямат майка и баща са много тъжни и самотни. За мен беше малко трудно да изиграя ролята си във филма, на дете, което тича в една тъмна и страшна гора самичко и търси родителите си, защото аз си имам мама и татко. Но знам, че много деца не са толкова щастливи като мен и с този филм ние искаме да им помогнем.“ разказва 10-годишната Александрия Доканина, изпълнителка на главната роля във филма.

След премиерата филмът ще търси своите зрители с поредица специални прожекции пред студенти и ученици, ще участва в български и международни кино фестивали.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.