Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени синтезираха най-тежкия химически елемент
3 Януари 2007
Радиоактивното ядро на Hassium-270 се състои от 108 протона и 162 неутрона.
Химическите опити при свръхтежките елементи са доста специфични.
Химическите опити при свръхтежките елементи са доста специфични.

Международна група учени, включваща 24 изследователи от 10 държави, обяви, че е синтезирала на най-тежкия химически елемент наречен Hassium-270. Строго погледнато Hassium-270 е изотоп на химическия елемент Хасий (Hassium), който е 108-я елемент в Периодичната таблица и принадлежи към класа на транзитните метали.

Според специалистите този синтез е уникален, защото всички химически елементи по-тежки от урана са много нестабилни, а периода им на полуразпад е само няколко милисекунди или по-малко. Докато радиоактивното ядро на Hassium-270, състоящо се от 108 протона и 162 неутрона, е било стабилно в продължение на почти 30 секунди, което при тези елементи се равнява на цяла вечност.

Още преди няколко десетилетия химиците коментираха, че пост-урановите елементи са крайно нестабилни, подари което е невъзможно да бъдат изучени техните химически и физически свойства. Сред тях обаче би трябвало да съществуват т. нар. “острови на стабилност” – елементи, които по неизвестни причини имат голямо време на полуразпад. Оказва се, че Hassium-270 е първият от тези “острови”. Теоритичните изчисления показват, че е възможно следващия стабилен елемент да съдържа 114 протона и 184 неутрона.      

Изследователите от Мюнхенския технически университет (Technical University of Munich - TUM) отбелязват, че при работа със свръхтежки елементи химическите опити са доста специфични, тъй като те не приличат на обикновените елементи, като например кислород, калций или желязо. Почти всички свръхтежки елементи са радиоактивни и съществуват в много екстремални условия. Например Hassium-270 е бил синтезиран при температура минус 150 градуса, под високо налягане и в среда от атоми на магнезия, а веднага след неговия полуразпад са се образували изотопи на по-лекия му хомолог – осмий.

В момента учените се опитват да синтезират още по-тежки елементи – за сега само чрез компютърно моделиране. В частност е използван известния Blue Gene в Националаната лаборатория Лорънс Ливърмор, САЩ.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.