Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата предизвиква ледников период
11 Август 2021
Тези резултати предоставят допълнителни доказателства, че атмосферният въглероден диоксид играе решаваща роля в промяната на климата на Земята
снимка University of Bristol
снимка University of Bristol
Климатът на Земята е преминал през огромен преход преди между 40 и 34 милиона години.Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била покрита с гори. Намаляване на концентрацията на атмосферен въглероден диоксид е изиграло съществена роля за застудяването на климата на Земята преди около 34 милиона години, сочат данните от проучване на учени от университета на Бристол, съобщават от учебното заведение. Преди 34 милиона години, през олигоцена, тези гори са били заменени от дебел континентален лед, както познаваме Арктика днес.

Малко информация има за това как климатът се е променил. Екипът от учени, ръководен от д-р Витория Лорентано (Vittoria Lauretano) и д-р Дейвид Нафс (David Naafs) от университета на Бристол, използва молекулни фосили, запазени в древни въглища, за да събере данни за температурата на почвата по време на атмосферния преход.

Според проучването им температурата на земната повърхност е започнала да се охлажда заедно с океаните с по около три градуса по Целзий на година.

За да изследва причините, довели до спад на температурите, екипът прави симулации на климатични модели.

Оказва се, че само тези, които включват намаляване на атмосферния въглероден диоксид, възпроизвеждат охлаждане в съответствие с получената от проучването на фосилите информация за температурата.

Тези резултати предоставят допълнителни доказателства, че атмосферният въглероден диоксид играе решаваща роля в промяната на климата на Земята, категорични са експертите.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.