Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха планини ... под земята
17 Февруари 2019
Те са на дълбочина 660 км на границата между горната и долната мантии на Земята
Планини на дълбочина 660 км на границата между горната и долната мантии на Земята бяха открити от учени от Принстънския университет и Института по геология и геофизика на Китай, съобщи Phys.org. Изследователи анализираха сеизмологичните данни от земетресението с магнитуд 8,2 степен в Боливия приз 1994 година. С помощта на суперкомпютри те моделираха особеностите от разсейването на вълните, преминаващи през горните породи, които се отразяват или се пречупват при преминаването им между породи с различна плътност или топографски особености. Това позволи да се определят особеностите на границата на дълбочина 660 км, която се оказа дори по-неравна от обичайните планини.

Според геолозите, макар че статистическият модел не позволява да се определи височината на неравностите, предварителните оценки показват, че те вероятно са по-високи от които и да е детайли от релефа на повърхността на земната кора.

Резултатите от изследванията показаха, че горната и долната граници на мантията може в определени места да се смесват, а в други да остават ясно разграничени.

Наличието на неравности може да се обясни с топлинните аномалии и химическите съставки и нееднородности, но заради особеностите на пренасянето на топлината в мантията всяка една аномалия би изчезнала в продължение на един милион години. Химическите нееднородности може да възникват заради разтопяването на земната кора в зоните на субдукция, където океанските плочи се подпъхват под континенталните. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.