Факти, Анализи, Коментари
   18 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Швеция построиха първия по рода си път на бъдещето
15 Април 2018
Той позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение
В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Около 1,9 километра монорелсова електрическа линия е монтирана на обществен път извън Стокхолм и се планира да се разширява в страната и света. Превозните средства се движат по релса чрез механична ръка, която ще локализира местоположението и ще влиза в контакт с релсата. При изпреварване ръката автоматично се повдига.

Линията е свързана към електрическата мрежа. Енергийното потребление на всяко превозно средство се изчислява от системата, което позволява разходите за електричество да се начисляват на всеки потребител. Електрифицираният път се изпитва с помощта на електрифицирани камиони, разработени като част от проекта.

"Един от най-важните въпроси на нашето време е въпросът как да се направим автомобилния транспорт без изкопаеми горива реалност -, заяви Ханс Сел, председател на консорциум eRoadArlanda, който е отговорен за проекта. - Сега имаме решение, което ще направи това възможно, това е невероятно. Швеция е на върха на тази технология, която се надяваме да представим в други райони на страната и света."

Предимството на електрифициращите пътища е, че съществуващата инфраструктура може да намали консумацията на енергия и въглеродните емисии с минимални промени. Швеция вече е световен лидер в чистата енергия и през 2015г.шведският министър-председател Стефан Льовен обяви, че страната му ще стане една от първите, свободни от нуждата от горива страни.

Проектът, разработен от „eRoadArlanda“, е бил един от няколкото опита на шведската транспортна администрация да създаде електрифицирани пътища. Той е част от усилията на страната да направи транспортната инфраструктура напълно независима от течните горива. Инициаторите смятат, че само основните пътища - около 3% от общата пътна мрежа - ще трябва, бъдат променени, за да се намалят въглеродните емисии. По-кратки пътувания между тези главни пътища могат да се съкратят значително, използвайки тези возила./БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.