Факти, Анализи, Коментари
   10 Декември 2018
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Супер Луна тази вечер
3 Декември 2017
Нашият спътник ще бъде сравнително близо до Земята и ще изглежда със седем процента по-голям и с 16 процента по-ярък от обичайното
Тази вечер любителите на звездите по света ще могат да наблюдават първата и последна Супер Луна за годината. Нашият спътник ще бъде сравнително близо до Земята и ще изглежда със седем процента по-голям и с 16 процента по-ярък от обичайното.

"Това е моментът, в който по време на пълнолуние луната е максимално близко до Земята. Явление, което учените астрономи наричаме перигей. Това означава, че за разлика от момента, когато Луната е по-далече, ще може да видим нейната яркост малко по-голямата и съответно ще можем да се насладим по-хубаво на красотата на нощното небе.

Позицията на Луната, която е по-близко или по-далече от Земята, може да доведе до по-засилени приливи или отливи, но това по никакъв начин няма да наруши нашия граждански ритъм", каза за БНР астрономът и астрофизик от Софийския университет д-р Владимир Божилов.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително