Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха осми континент на земята
17 Февруари 2017
Нова Зеландия и Нова Каледония всъщност са върховете на този континент, твърдят учени
Учени обявиха, че в югозападната част на Тихия океан се намира осми континент на име Зеландия. Той е около 4,5 милиона квадратни километра, но около 94 процента от него се намират под вода. Само най-високите му точки - островите Нова Зеландия и Нова Каледония, се намират над морското равнище. Учените обосновават наличието на континент в статия в журнала на Геологическото общество на Америка.

Той е бил там от стотици милиони години, но е открит наскоро, защото е скрит от океана, посочи един от авторите на изследването - професорът по география Рупърт Съдърланд.

Геолозите смятат, че Зеландия се е откъснала от Австралия преди около 80 милиона години. Ако откритието й бъде прието от широката научна общност, континентът ще бъде добавен към картите.

Надяваме се, че Зеландия ще се появи на картите на света, в училищата, навсякъде. Мисля, че откриването на нов континент е много вълнуващо, обясни геологът Ник Мортимър.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.