Факти, Анализи, Коментари
   26 Ноември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Космическата сонда Розета се сблъска с кометата 67 Пи
30 Септември 2016
Розета достига кометата през август 2014-та след десетгодишно пътуване от Земята
Космическата сонда "Розета", която обикаля от две години кометата 67 Пи, по-известна като Чурюмов-Герасименко, се е сблъскала с въпросната кометата. Това предадоха от космическия център на Европейската космическа агенция в Дармщат (Германия), които са изгубили връзка с космическия апарат.

Час преди да се разбие обаче, сондата е успяла да изпрати множество снимки с висока резолюция, с помощта на които учените ще се опитат да извлекат данни за образуването на кометите. Сблъсъкът е планиран от учените, тъй като полезният живот на сателита е изчерпан. 

"Розета" достига кометата през август 2014-а след десетгодишно пътуване от Земята. През 25 месеца на работа сондата е направила над 100 хиляди снимки и е отчела много данни, които са изключително достижение в разбиране поведението, структурата и химията на кометата, отбелязва геологът Рами ел Мари.  

Не смятахме, че кометите са геологически активни, а видяхме, че това е така. Като погледнете снимките, се вижда колко са се променили разбиранията ни.

Кометите се смятат за най-девствените останки от формирането на Слънчевата система, така че всички данни, свалени от "Розета", ще дадат на учените забележителна информация за състоянието ѝ преди половин милиард години. 

Това е краят на една от най-смелите космически мисии, коментира доктор Мат Тейлър от Европейската космическа агенция. 

Вълнението от постиженията на тази мисия е налице и имаме огромен набор от данни. Но това е само върхът на айсберга, предстоят ни десетилетия работа. Така че мисията приключва сега, но науката продължава.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.