Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път засякоха гравитационни вълни
12 Февруари 2016
Гравитационните вълни са породени от леки смущения в пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса

Учените доказаха съществуването на гравитационни вълни, описани на теория от Айнщайн още преди сто години. Гравитационните вълни са породени от леки смущения в пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса, като например черни дупки или неутронни звезди. Засечените вълни са от две черни дупки с големината на около 30 слънца, обясни професор Шийла Еванс.

Тези черни дупки всъщност са излезли от орбита преди около милиард години и сигналът е пътувал към нас от тогава. Включихме детекторите си в точния момент, за да регистрираме това явление.

Професор Дейвид Райце от американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни ЛИГО, която е сред откривателите на феномена, сравни откритието с работата на Галилео Галилей.

Най-вълнуващото тепърва предстои. Преди 400 години Галилео обърнал телескоп към небето и открил пътя на днешната астрономия. Мисля, че днес правим нещо също толкова важно - отваряме прозорец към вселената, прозореца на гравитационната астрономия.

Теорията на Айнщайн, датираща от 1915 година, би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче, или с мрежа, в която е поставена тежест, като мрежата е модел на пространство-времето. Възможността да се наблюдават слаби гравитационни вълни на микроскопично ниво би открила нов прозорец към загадъчни астрономически феномени, коментира известният учен Стивън Хокинг.

Гравитоционните вълни ще ни дадат напълно нов поглед към Вселената. Способността да ги регистрираме ще направи революция в астрономията.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

не знам
25 Feb, 2016 | 17:05

Не знам защо и как така се случи, но за първи път от много, много време насам останах без енергия. А когато оставам без енергия, Информационните Портали за мен се затварят и никаква информация - от никакво естество - не подават. Обяснявам си го с това, че от много време не съм посещавал енергийни центрове - било в Хисаря, било в подножието на Родопите !

Иван
13 Feb, 2016 | 08:35

Е, чак пък толкова епохално откритие. Просто са намерили начин за засичане и то сам на тела с огромна маса


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.