Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Голям астероид приближава Земята
5 Февруари 2016
Учените все още изчисляват точно на какво разстояние ще се доближи космическата скала

Астероид с размерите на баскетболно игрище ще прелети покрай Земята следващия месец, пише Space. Учените все още не знаят точно на какво разстояние ще се доближи космическата скала.
Астероидът 2013 ТХ68, за който се смята, че е с диаметър 30 метра, ще прелети покрай планетата ни на 5 март. Небесното тяло може да достигне на 17700 километра от Земята - по-малко от пет процента от разстоянието между Земята и Луната, или да остане на 14.5 милиона километра, посочват от американската Национална космическа агенция (NASA).

“Разликата в разстоянията на най-близката точка се дължи на широкия диапазон от възможни траектории за обекта, тъй като той е наблюдаван за кратко време след откриването му,” се посочва в извление на NASA.

Няма опасност астероидът 2013 TX68, забелязан за пръв път през октомври 2013 година, да се сблъска със Земята, изтъкват изследователи. Има обаче малка вероятност - по-малко от 1 на 250 милиона, за удар на 28 септември 2017 година, както и при прелитането му през 2046 и 2097 година. “Вероятността от сблъсък при което и да е от трите бъдещи прелитания е твърде малка, за да буди истинска тревога,” казва Пол Чодас. “Очаквам, че бъдещите наблюдения ще намалят още повече тази вероятност.”
 
Преди две години 2013 ТХ68 прелетя покрай Земята на разстояние 2 милиона километра. Учени смятат, че обектът, който експлоадира над руския град Челябинск, наранявайки над 1000 души, е бил с диаметър 20 метра. Ако 2013 ТХ68 или друг астероид с такъв размер се разбие в Земята, той вероятно ще предизвика два пъти по-мощна експлозия, посочва NASA.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.