Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха най-студените молекули
16 Юни 2015
Те са почти един милион пъти по-студени от междузвездното пространство

Американски учени са създали най-студените молекули, охлаждайки газ от натрий и калий (NaK) 500 нанокелвина, съобщава списание Physical Review Letters. Физиците отдавна искат да узнаят как се държи материята при много ниски температури. Смята се, че атомите и молекулите спират да се сблъскват един с друг и се държат като едно цяло.

За да проверят тази хипотеза, Мартин Звирлейн (Martin Zwierlein) от Масачузетския технологичен институт и неговите колеги охладили с лазер газ от натриеви и калиеви атоми до 500 нанокелвина. Това е почти един милион пъти по-студено от междузвездното пространство.
 
Става ясно, че при тази температура молекулите станали устойчиви и не взаимодействали с други молекули. Освен това, те получаили силен диполен момент.
 
Нормално, натрия и калия не образуват съединения. Те биват привличени от други вещества, например, хлор, като образуват сол (NaCl) и калиев хлорид (KCl).

Физиците получили молекула NaK, като изпарили облаци отделни атоми и след това ги охладили с лазер. След това атоми били "залепени" с магнитно поле. Накрая, охладили молекулите натрий-калий с други лазери - единия е настроен на честота, съответстваща на нормалното колебателно състояние на молекулата, а другия - на възможно най-ниската. Молекулата NaK абсорбирала енергията на втория лазер и я излъчила към първи - така учените получили много ниско енергийно състояние и минимална температура на молекулата. Съединението живяло две и половина секунди и се разпаднало на атоми.
 
Учените планират да охладят НАК до още по-ниски температури, за да станем свидетели на странното поведение предсказано от квантовата механика. Такива ефекти за момента се наблюдавани само при вещества от еднородни атоми - например, ултра-студения хелий става течност без вискозитет.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.