Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕКА получи съобщение от кометата Чурюмов-Герасименко
14 Юни 2015
"Филе" вече има достатъчно енергия, за да работи и е изпратила следното съобщение: "Здравей Земя! Чувате ли ме?"
Европейската космическа агенция заяви, че нейната сонда "Филе" се е събудила и е осъществила контакт със Земята. "Филе" е първият космически апарат, кацнал на комета. Той бе оставен на повърхността й от автоматичната междупланетна станция “Розета” миналия ноември. Роботът бе активен в продължение на 60 часа, преди да се изхабят батериите му, които са захранвани от слънчевата енергия. 

Сега кометата се е придвижила по-близо до Слънцето и "Филе" има достатъчно енергия, за да работи отново. Сондата е изпратила следното съобщение: "Здравей Земя! Чувате ли ме?"

Космическата сонда "Розета" бе изстреляна преди 10 години и прелетя близо 7 милиарда километра, преди да достигне целта си през август 2014 година. Тогава влезе в орбита около кометата Чурюмов-Герасименко. От сондата бе изстрелян спускаемия апарат, който кацна на кометата за набор от изследвания и проби от нейното ядро. 


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.