Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха нов слой на Земята
26 Март 2015
Изследователи са открили непознат ултра твърд слой в мантията на Земята

Представата ни за Земята е твърде плитка - буквално. Всичко, което възприемаме, от дълбините на океана до най-високите планински върхове, e само докосване до повърхността на най-горния пласт на планетата - земната кора. Тя е дебела едва до около 8 километра под океана и до 40 километра на сушата, а с радиус от 6371 километра Земята крие множество тайни.

Сега вече тайните са с една по-малко. Изследователи са открили ултра твърд слой в мантията на Земята. Изследването е публикувано в списание Nature, съобщава Фокус. Този нов подвижен слой е в средата на мантията. “Земята има много пластове - като лук. Повечето пластове се отличават не според съдържащите се в тях минерали, а според здравината на тези минерали”, коментира Лоуел Мияги (Lowell Miyagi).

Знае се, че тектоночните плочи, които поддържат океаните и континентите, понякога се плъзгат една под друга и биват притискани надолу в мантията. Краищата на плочите обикновено спират да се движат при дълбочина 1500 километра под земната повърхност, но никой не знае защо. Наблюдаването на процеса директно е невъзможно - първо, защото никой никога не е правил пробив, достигащ мантията, и второ, защото процесът на потъване на скалните ръбове продължава приблизително 300 милиона години. Затова Мияги и екипът му са избрали друг подход.

Изследователите са използвали инструмент, наречен диамантена наковалня, за да приложат огромно налягане върху скали, каквито често се срещат в мантията. Когато налягането достигнало стойност, която пресъздава условията при дълбочина 1500 километра, учените са установили, че здравината на скалите се увеличила неимоверно - те са станали 300 пъти по-здрави в сравнение със скали в по-горните пластове на мантията. Под границата от 1500 километра атомите в скалите започват отново да се движат свободно, но на границата от 1500 километра скалите са толкова здрави и твърди, че ръбовете на тектоничните плочи биват блокирани между скалата и твърдия пласт.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
26 Mar, 2015 | 11:25

Всъщност, ние знаем много повече за това над нас и много малко за това под нас


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.