Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преди 70 хилядолетия сме имали второ слънце
20 Февруари 2015
Понастоящем звездата на Шолц е отдалечена на 20 светлинни години от Земята и не се вижда с просто око

Астрофизици от руския институт "Щернберг" смятат, че преди 70 000 г. в пределите на Слънчевата система е имало и втора звезда.

Звездата на Шолц се е намирала на разстояние 0,8 светлинни години от Земята. Масата й е 0,08 от тази на Слънцето, а масата на единствения й спътник - 0,06 от слънчевата.

Звездата се намира в пределите на в облака Оорт, чиито външни граници понастоящем са на 1 светлинна година от Земята - четири пъти по-малко от разстоянието от Слънцето до най-близката звезда Проксима Центавър.

Звездата на Шолц е тип червено джудже (Слънцето е жълто джудже - б.р.). Тя е назована на името на своя откривател - астронома Ралф-Дитер Шолц от Потсдамския астрофизичен институт в Германия. Ученият съобщава за нея през 2013 г.

Понастоящем звездата на Шолц е отдалечена на 20 светлинни години от Земята и не се вижда с просто око. Преди 70 000 години древните жителите на Африка обаче вероятно са я виждали. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.