Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
2014-а година - най-гореща в историята
2 Февруари 2015
През 2014-а рекордните горещини са били комбинирани с проливни дъждове и наводнения в много страни, и със засушаване в други

2014-а година е била най-горещата откакто се води статистика, съобщиха от Световната агенция по метеорология към ООН. Според изследователите затоплянето е част от тревожна тенденция.

През 2014-а рекордните горещини са били комбинирани с проливни дъждове и наводнения в много страни, и със засушаване в други. Всички тези явления потвърждават очакванията за промени в климата, твърдят метеоролозите. 14 от 15-те най-горещи години са все от това столетие, отбелязват още от Агенцията.

Следващата седмица в Женева ще се проведе среща на ООН, на която ще се обсъди пакта за световния климат, налагащ намаляване на въглеродните емисии. Документът трябва да бъде подписан от страните-членки през декември в Париж.

Инициатива на кметството в австралийския град Мелбърн приканва хората да напишат имейл на дърво, за да се изтъкне опасността от климатичните промени за страната. 77-те хиляди дървета в града са включени в интерактивна карта и по нея човек може да изпрати имейл до някое дърво, за да докладва за проблеми като надвиснали клони или недостатъчно напояване. Властите обаче били изненадани от получените писма, в които много хора се обяснявали в любов на растенията. Скъпо дърво, ако си толкова голямо, кръгло, красиво, мисля, че си любимото ми дърво. Браво на теб!, гласят повечето имейли. Мелбърн се смята за най-европейският австралийски град заради оградените с дървета булеварди, но прогнозите са, че много от дъбовете, брястове и чинари ще умрат до края на десетилетието, заради покачващите се температури.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.