Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В космоса откриха интересна органична молекула
29 Септември 2014
Невероятното при тази молекула е в това, че има разклонена структура, като например аминокиселините

Откриването на странно разклонена органична молекула в дълбините на междузвездното пространство изненада сериозно учените. Става въпрос за молекулата I-C3H7CN, известна като изо-пропил цианид. Очаква се потвърждение на откритието. Молекулата е била фиксирана от астрономите в големия звездообразуващ облак Sagittarius B2.  Този облак се състои от огромен обем сгъстен газ и прах. Намира се почти в центъра на Млечния път на разстояние от около 27 000 години от Слънцето.

Новото откритие показва, че някои от основните градивни елементи на живота на Земята може да са се образували в междузвездното пространство. Специфичната молекула излъчва светлина с точно определена дължина на вълната, и в много специфичен спектър. Ето защо не е било толкова лесно да се открие. По-скоро можем да кажем, че тя е забелязана случайно от учени в обсерваторията ALMA, намираща се в пустинята Атакама, Чили.

Новата молекула изо-пропил цианид попълни дългия списък на молекулите, открити в космическото пространство. Невероятното при тази молекула е в това, че има разклонена структура, като например аминокиселините. От своя страна, аминокиселините са градивните елементи на протеините - важни компоненти на живота на земята.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

MOEBIUS
02 Oct, 2014 | 08:54

SVANTE ARENIUS KAZA PREDI 120 GODINI ,CHE JIVOTUT NA ZAMJATA E DOSHEL OT KOSMOSA---TEORIATA MU ZA PANSPERMIATA


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.