Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени направиха пробив в областта на предаването на данни по безжичен път
21 Октомври 2013
Новият подход, според германските експерти, ще трябва да реши проблема "последна миля"

Екип от учени от Технологичния институт на Карлсруе демонстрира прехвърляне на данни с рекордна скорост без изполването на кабел. В последния експеримент, учените извършват трансфер на данни със скорост 100 гигабита в секунда на разстояние 20 метра с честота от 237,5 GHz.

По-рано, германски учени успяха да предадат данни със скорост 40 гигабита в секунда на разстояние от 1 километър. Изследването е реализирано в рамките на проекта Millilink, спонсориран от BMBF.

Новият подход, според германските експерти, ще трябва да реши проблема "последна миля". Да осигуряване на интернет достъп в отдалечени райони вече няма да е нужно да се опъват кабели. Цялото съдържание на блу-рей диск сега ще може да се предаде само за 2 секунди.

Според учените, 100 гигабита в секунда не е предела. Използването на няколко приемащи и предаващи антени може да увеличи скоростта на данните до 1 терабит в секунда.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.