Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На индонезийски остров откриха неизвестен на науката мъхест плъх
23 Септември 2013
След проучване на ДНК на животното, учените са стигнали до извода, че това не е само нов вид, а и нов род

Нов вид мъхести плъхове е бил открит от учени във високопланинските гори на Молукските остров от състава на Индонезия, съобщава ВВС. Според учените, региона страда от обезлесяването и дейността на минните компании. Изследователите се надяват, че новото откритие ще обърне внимание върху проблема, за да се подобри ситуацията.

Непознатият на науката плъх е била открит от екип на Университета в Копенхаген и индонезийския Museum Zoologicum Bogoriense. Животното е заловено с помощта на стръв поставена на ствола на дървото. Изследователите засега са успели да хванат шест екземпляра от този вид: трима възрастни мъжки и три женски. Установено е, че плъховете са всеядни: в стомаха са открити както остатъци от растения, така и от насекоми.

След проучване на ДНК на плъха, учените са стигнали до извода, че това не е само нов вид, а и нов род. Животното е получило официалното наименование Halmaheramys bokimekot в чест на близките планини Бока Мекот.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.