Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха екзопланета с рекордно малък период на въртене
20 Август 2013
Температурата на повърхността на планетата достига три хиляди градуса по Келвин

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са открили подобна на Земята екзопланета, която е много близо до своята звезда. Периодът на въртене на планетата е само 8,5 часа. Това е един от най-кратките периоди на въртене за екзопланети.

Радиусът на орбитата на планетата, наречена Kepler 78b, е само три пъти по-голям от радиуса на звездата. Планетата се намира 40 пъти по-близо до звездата, отколкото Меркурий до Слънцето. Според учените, температурата на повърхността на планетата достига три хиляди градуса по Келвин (около 2,7 милиона градуса по Целзий).

При такава температура, най-горния слой на екзопланетата представлява океан от разтопена лава. Звездата, около която се върти Kepler 78b, е доста млада. Тя се върти два пъти по-бързо от Слънцето. Звездата се намира на 700 светлинни години от Земята.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
21 Aug, 2013 | 15:02

"Според учените, температурата на повърхността на планетата достига три хиляди градуса по Келвин (около 2,7 милиона градуса по Целзий)."

Е, това няма как да е вярно. :) Прочете те си уроците по физика, но 3000 К са равни на 2726,85 градуса по Целзий. Много далече от 2,7 милиона. ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.