Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Измериха скоростта на въртене на черна дупки по време на "хранене" [ВИДЕО]
31 Юли 2013
Изследователите смятат, че този метод може да помогне на астрономите детайлно, да разгледат принципни въпроси на галактическата еволюция

Откриха начин да се определи скоростта на въртене на гигантските черни дупки, който може да хвърли светлина върху еволюцията на тези странни обекти. Астрономи успяха да наблюдават как черна дупка, която се намира в центъра на спирална галактика на 500 милиона светлинни години от Земята, "обядва" газ и прах от заобикалящия я акреционене диск. Те успели да измерят разстоянието между вътрешния ръб на диска и центъра на черната дупка, което от своя страна им позволява да се оцени скоростта на въртене на гиганта.

Изследователите смятат, че този метод може да помогне на астрономите детайлно, да разгледат принципни въпроси на галактическата еволюция, която е тясно свързана с развитието и активността на свръхмасивните черни дупки, които се крият в повечето, ако не във всички галактики. "Разбирането на връзката между звездите в галактиката и растежа на черните дупки, и обратно, е ключът към разбирането на образуването на галактиките", пише авторът на изследването Крис Дон от Университета на Дърам във Великобритания.

Дон и колегите му използвали спътника XMM-Newton на Европейската космическа агенция за изследване на далечните свръхмасивни черни дупки, чиято маса може да се сравнява с маса на 10 милиона слънца. Такава черна дупка бълва огромно количество енергия по време на хранене от акреационния диск. XMM-Newton наблюдавал изходящата енергия в оптичния, ултравиолетовия и рентгеновия диапазон. Това позволило на астрономите да измерят колко далече е диска от центъра на черната дупка.

Дон и екипът му са изчислили, че черната дупка се намира на 500 милиона светлинни години от Земята, като задвижва свръхсветлинно "активно галактическо ядро", известено като PG1244 +026, но има относително ниска скорост.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.