Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха светеща електронна кожа [ВИДЕО]
24 Юли 2013
Според разработчиците, тя ще доведе до "нова форма на взаймодействие между човек и машина"

Екип от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" разработи първата по рода си интерактивна система от датчици на гъвкава пластмасова подложка. Електронната кожа (e-skin), така изследователите нарекли продукта, реагира на допир със светене. Колкото по-голям натиск се прилага, толкова по-ярка е светлината. Според разработчиците, новата електронна кожата може лесно да бъде увита около различни предмети, което ще доведе до "нова форма на взаймодействие между човек и машина".

Образецът на електронната кожа представлява матрица 16x16 пиксела. Във всеки пиксел има транзистор е органичен светодиод и сензор за налягане.

Изследователите са на мнение, че новата разработка ще намери приложение в производството на интерактивни тапети, сензорни панели, панели в колите, които ще позволят на водача да управлява много функции с едно докосване. Маншет от електронна кожа, монтиран на ръката, може да следи за кръвното налягане и пулса.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.