Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени създадоха "невъзможен" материал
23 Юли 2013
Упсала има огромна повърхностна площ - 800 кв. метра на грам

Нов материал с рекордна площ на повърхността е създаден от шведски учени от Университета в Упсала. Докладът на учените е публикуван в научното списание PLoS ONE. Материалът, който досега се смяташе за невъзможен да се създаде, е изкуствено синтезирани аморфен безводен магнезиев карбонат.

Експертите го нарекли упсалит. Материалът може да се използва за контрол на влажността в помещенията, както и за събиране на нефт и токсични вещества.

Упсала има огромна повърхностна площ - 800 кв. метра на грам. Материалът има пори с диаметър 6 нанометра.

Благодарение на порестата си структура упсала е в състояние да поеме повече вода в условия на относително ниска влажност на въздуха от водоабсорбиращите зеолити. Неговата абсорбционна способност е с 50% по-висока от зеолит-Y.

Материалът може да задържи до 75% от абсорбираната вода, дори ако влажността на въздуха при стайна температура намалее от 95% до 5%.

За да се възстановят адсорбционните свойства на материала той трябва да се нагрее до температура около 100 градуса по Целзий.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Материалко
23 Jul, 2013 | 21:26

Наистина уникално съединение


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.