Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха акумулаторна батерия от дърво
22 Юли 2013
Използваните в нея компоненти са 1000 пъти по тънки от дебелината на лист хартия

Американски инженери конструираха тънка, гъвкава и екологична батерия от дървен материал, с възможност за 400 цикъла на зареждане, предаде БТА.

Разработката е дело на екипа на инженерите Лянбин Ху и Тън Ли от университета в Мериленд. Батерията използва натриеви йони, вместо традиционните литиеви, които се срещат в мобилните ни телефони. Учените са използвали фибри от дърво, които са покрити с карбонови нановлакна, пакетирани в малки метални дискове.

Натриевите йони, които се движат около дървесните фибри, създават електрически ток. Използваните компоненти в акумулаторната батерия са 1000 пъти по-тънки от дебелината на лист хартия.

Разбира се, дървеният материал, използван за новите устройства, не е от този, който може да откриете във вашата градина или в парка. Той се получава по специален начин от изключително фини дървесни фибри.

Преимуществото на тези захранващи устройства е, че използваният при тях натрий се среща много по-често в природата, отколкото лития. Това значително ще снижи цената на продукта.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
24 Jul, 2013 | 12:05

Какво му е екологичното на тази батерия когато трябва да режеш дървета за да я произведеш? :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.