Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Kометатата C/2012 S1 навлезе в Слънчевата система - ще оцелее ли? [ВИДЕО]
19 Юли 2013
По време на максималното сближаване със Слънцето блясъка й ще съответства на блясъка на Луната при пълнолуние

Kометатата C/2012 S1 (ISON), която беше открита за първи път на 21 септември 2012 година с помощта на 40-сантиметров рефлектор монтиран по проекта ISON, в момента пътува из Слънчевата система.

Пътят й няма да е лек

Големите изригвания на слънчев материал могат да стопят опашката й, състояща се от частици лед и газ. Още преди кометата да достигне Марс слънчевата радиация ще нагрее до кипене водата, която присъства в състава й. И дори ако оцелее след сближаването със Слънцето на разстояние от 1,1 милиона километра на 28 ноември 2013 г. и не бъде стопена от високите температури, то може да се разпадне от интензивната космическата радиация и налягане.

Астрономи от цял свят се надяват, че след сближаването със Слънцето кометата ще остане невредима, като в този случай тя ще се вижда отлично в Северното полукълбо и ще стане най-ярката комета за 2013 година.

По време на максималното сближаване се очаква блясъка на C/2012 S1 да достигне 13-та звездна величина, която съответства на блясъка на Луната при пълнолуние. С такъв блясък комета ще се вижда дори през деня в непосредствена близост до Слънцето.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.