Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Златото на Земята се е появило в резултат на сблъсък на мъртви звезди [ВИДЕО]
18 Юли 2013
Произходът на злато във Вселената е обвито в мистерия, тъй като то не може да се формира в звездите като по-леките елементи

Всичкото злато на Земята може да е възникнало в резултат на космическа катастрофа между свръхплътни мъртви звезди, сочи ново проучване. Произходът на злато във Вселената е обвито в мистерия, тъй като то не може да се формира в звездите като по-леките елементи - въглерод и желязо. Но тайната вече може да е разкрита.

Според ново проучване, сблъсък на две неутронни звезди - малки, но с невероятно плътни ядра, може да е катализатор за създаване на благородния метал. "Ние смятаме, че количеството на злато, произведено и изхвърлено при сливането на две неутронни звезди може да се сравни с масата на 10 Луни - това е доста добре", се казва в изявление на водещия автор Едо Бергер от Harvard-Smithsonian центъра по астрофизика Harvard-Smithsonian (CFA).

Бергер и колегите му изучавали кратки гама излъчвания, които са засечени от орбиталния космически апарат на НАСА Swift в началото на юни. Нареченото GRB 130603B, гама излъчване се намира на около 3,9 милиарда светлинни години от Земята и продължава по-малко от две десети от секундата.

В периода след експлозията, учените забелязали, че експлозията е заменена от постепенно изчезващ блясък, който е доминиран от инфрачервено излъчване. Изследователският екип е убеден, че светенето се дължи на "екзотични радиоактивни елементи", които могат да бъдат изхвърлени в резултат на сблъсък на неутронни звезди. "Ние отдавна търсим доказателства, които да свързват късите гама залпове със сблъсъка на неутронни звезди. Радиоактивното излъчване GRB 130603B може би е това доказателство", коментира съавтора на проучването Вен Фай Фонг.

Екипът смята, че при гама лъчите се изхвърлят различни вещества, сред които и злато. "Обединявайки количеството злато, произведено от кратките GRB от създаването на Вселената, всичкото злато в космоса може да е възникнало в резултат на гама излъванията", смятат астрофизиците.

Новото изследване е публикувано в Astrophysical Journal Letters


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.