Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На дъното на Мексиканския залив откриха ... гора
11 Юли 2013
Когато отрязохме парче и го извадахме на повърхността, то имаше мирис на прясно нарязана дървесина

Водолази са открили останки от древна гора на дъното на Мексиканския залив край бреговете на Алабама. Възрастта на дърветата откритите кипариси е повече от 50 хиляди години. Дърветата се намират под слой утайки, без кислород, което е предпоставка да се съхранят много добре, съобщава Live Science.

"Когато отрязохме парче и го извадахме на повърхността, то имаше мирис на прясно нарязана дървесина", коментира водолаза Бен Рейнс от организацията Weeks Bay Foundation. Повечето от дървета са доста големи. Те се намират върху площ от 1,2 квадратни километра на няколко километра от брега. Останките от кипариси са на дълбочина от около 18 метра.

Подводна гора е била открита една година след урагана Катрина, но водолазите са съобщили за находката чак сега. Гората се е превърнала в нещо като риф, който е бил избран от голям брой риби, ракообразни, морски анемони и други морски обитатели.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.