Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атомни часовници могат да променят дефиницията на секундата
10 Юли 2013
Френски изследователски екип построи два часовника с т.нар. оптична решетка, които функционират със стронциеви атоми

Френски изследователски екип построи два часовника с т.нар. оптична решетка, които функционират със стронциеви атоми. Учените показаха, че двата часовника имат ниво на прецизност, което надвишава сегашната дефиниция за секундата, предаде БТА.

До средата на 20 век дефиницията за тази фундаментална единица за време бе базирана върху въретнето на Земята. Създаването на атомни часовници през 50-те години на миналия век доведе до нова дефиниция за секундата през 1967 г. въз основа на периода на осцилация на цезиевия атом.

Дефиницията, която е в сила и днес, би могла да еволюира с разработваните от десетина години ново поколение часовници с т.нар. оптична решетка. Идеята е да се пристъпи към сигнали, чиято осцилация е все по-бърза, заяви Родолф Льо Тарга от Парижката обсерватория, Френския национален център за научни изследвания и университета "Пиер и Мария Кюри".

Екипът под ръководството на Льо Тарга и Жером Лодевик създаде два часовника със стронциеви атоми, чийто период на осцилация е в оптичната спектрална област, докато осцилацията на цезиевия атом е в микровълновата спектрална област. Честотата в оптичната спектрална област е много по-висока.

Френският екип доказа, че двата часовника с т.нар. оптична решетка имат много стабилна връзка с часовниците с цезиеви атоми в Парижката обсерватория. Освен това за пръв път бе установено, че въпросните два часовника отмерват времето в съзвучие помежду си при ниво на прецизност, което надвишава дефиницията за
секундата.

Това може да доведе до нова дефиниция за секундата. Льо Тарга все пак отбеляза, че с появата на йонни часовници международното съревнование в тази област се увеличи и часовниците от ново поколение непрестанно се усъвършенстват.

Часовниците с оптична решетка изостават с една секунда на 300 милиона години, докато цезиевите часовници изостават с една секунда на 100 милиона години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.