Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени засякоха 4 загадъчни радиосигнала с неизвестен произход
8 Юли 2013
При това не са фиксирани, нито гама, нито рентгенови лъчи, което позволява да се предположи, че те не са свързани със сливането на неутронни звезди или черни дупки

Радиотелескопът "Паркс" на организацията CSIRO, разположен в източната част на Австралия, регистрира загадъчно "изригване" на радиосигнали от дълбините на вселената. Докладът за изненадващото откритие, направено от група учени от 10 института от различни страни: Австралия, САЩ, Великобритания, Германия и Италия, бе публикуван в научното списание "Science".

"Единично изригване на радиосигнали с неизвестен произход, чийто източник е извън нашата галактика бе регистрирарано за първи път преди около 6 години. За сега никой от учените не може да каже за какво, всъщност, става дума. Ние трябваше да прекараме последните четири години, за да търсим повече от тези кратки радиозалпове", коментира астрономът Дан Торнтон от Манчестерския университет.

Учените са засекли четири изригвания, като техните източници са на различни места. Всяко от тях е продължило само около една милисекунда. След анализ на характеристиките им, изследователите заключават, че източниците им са на около 11 милиарда светлинни години от нас.

При това не са фиксирани, нито гама лъчи, нито рентгеново излъчване. Това позволява на изследователите да предположат, че записаните сигнали не са свързани със сливането на неутронни звезди или черни дупки.

За изследване на тези необичайни радиоизригвания, наречени "изригвания на Лоримър" в чест на откривателя им, се използва такъв чувствителен инструмент, като 64-метровия радиотелескоп "Паркс".

В бъдеще астрономите планират да използвате радиотелескопа SKA Pathfinder, който сега се строи в Западна Австралия.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.