Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разработиха нова система, използваща енергията на теченията
5 Юли 2013
Първите тестове показват, че прототипа е в състояние да произвежда необходимото количество енергия

Изследователи от Политехническия университет в Мадрид, в рамките на проекта PROCODAC-GESMEY, проектираха прототип на нова система за преобразуване на енергия в електрически ток, съобщава Alphagalileo. Разработената установка се различава с това, че може да работи на голяма дълбочина. Изпитаният от специалистите прототип е 10 пъти по-малък от системата, която ще бъде пусната в експлоатация по магазините. Тя ще има капацитет от 1 MW.

Към прототипа ще бъдат добавени шамандури, който ще позволят на системата да работи на дълбочина над 40 метра.

Първите тестове показват, че прототипа е в състояние да произвежда необходимото количество енергия. Освен това е доказано, че системата може да се управлява дистанционно, което може да бъде полезно за създаване на бъдещи подводни електростанции.

Първото поколение на системи, използващи енергията на теченията, обикновено се намират на дълбочина не повече от 10-20 метра, а генераторите се прикрепят към дъното. Това прави трудна поддръжката. Второто поколение системи, към които е и представения прототип, използват котва и са потопени във водата.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.