Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атмосферата на Марс е била богата на кислород
21 Юни 2013
Учените установили, че марсианските метеорити на Земята са по-различни по състав от фрагментите от скали на Марс, които е изучавал марсохода Spirit Rover

Марс е имал богата на кислород атмосфера преди 4 милиарда години - почти 1,5 милиарда години по-рано от покачването на нивата на кислорода в атмосферата на нашата планета. Тези данни изнесоха изследователи от Университета в Оксфорд. Учените установили, че марсианските метеорити на Земята са по-различни по състав от фрагментите от скали на Марс, които е изучавал марсохода Spirit Rover в кратера Гусев.

"Марсианските метеорити и скалите открити на повърхността на Марс от апаратите, имат един и същ произход. Те са били изхвърлени от дълбините на планетата. Камъните на повърхността на Марс обаче са "израснали" в по-богата на кислород среда", коментира професор Бернард Ууд.

Скалите изследвани от марсоходите е по-стара от метеоритите. Ако възрастта на метеоритите паднали на Земята е от 180 млн. до 1,4 млрд години, тези изучени от Spirit са на повече от 3,7 милиарда години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

аполаджайс
22 Jun, 2013 | 13:50

Във ВМА ,преди мен оперираха младеж,засегнаха му нервни окончания,в резултат на което получи частична лицева пареза.Едностранна,от лявата страна.Оперираха след мен мен младеж,лейтенантче от Стара Загора.Операцията се оказа неуспешна.Почина ден по-късно.Всички доктори,при които ходех на консултация сякаш се бяха наговорили и все едно и също повтаряха : Момче,вечерял си с Господ.При такава катастрофа не се оцелява.Или : Хванал си Господ за шлифера.Няма друг начин,по който да си оцелял!

АПОЛО
22 Jun, 2013 | 13:40

След време ще стане възможно прехвърлянето от едно в друго човешко тяло.Така наречените мозъчни операции с помощта на неврохирурзи.

Jordan
21 Jun, 2013 | 12:49

ВРАГОВЕ които не с а далече имат опасния навик да крадат атмосферни балони купени с много труд


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.