Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Северна Америка и Азия ще образуват един суперконтинент - Амазия
10 Февруари 2012
На този етап съществуват две основни теории, описващи образуването на Амазия
Американски геолози предложиха нов модел за сливане на Северна Америка и Азия в един суперконтинент Амазия в далечното бъдеще. Според изследователите континентите ще станат едно цяло в района на Северния полюс на Земята след половин милиард години, съобщава Nature.

В историята на нашата планета вече е имало суперконтиненти като Пангея и Родиния. Първият материк е съществувал приблизително преди 200 милиона години, а вторият - преди 800 милиона години. Учените очакват, че в бъдеще ще възникне следващият - Амазия, който ще се появи при сливането на съвременните Северна Америка и Азия. На този етап съществуват две основни теории, описващи образуването на Амазия - т.нар. "интровертна" и "екстравертна" хипотеза. Привържениците на първата предполагат, че новият суперконтинент ще се образува на мястото на бившата Пангея, на територията на съвременния Атлантически океан.

Вторият модел показва, че суперконтинентът ще възникне на противоположната страна на нашата планета, на мястото на Тихия океан. Група геолози под ръководството на Рос Мичъл от Йейлския университет на САЩ са разработили трета хипотеза - "ортовертна". Според нея континентите ще се слеят в суперземя на мястото на Северния ледовит океан. Мичъл и неговите колеги са обърнали внимание на това, че "предсказанията на традиционните модели най-често не се покриват с геоложките данни за реалните суперконтиненти. Учените са съставили свой модел на базата на данни за т.нар. дрейф на полюсите - периодичните движения на магнитните полюси на Земята. Някои видове почва, например глината, представляват изкопаем "компас", по който може да се разбере положението на магнитните полюси на планетата в древността. 

Преместването на полюсите и движението на континентите спрямо тях се отразяват в структурата на такива породи, благодарение на което геолозите могат да изчислят посоката на движение на литосферните плочи, а в някои случаи дори тяхното точно положение на глобуса.
Авторите на статията са анализирали данните за положението на "стрелките" на този "компас" в различни геоложки епохи, възстановили са според тях движението на полюсите и са проследили образуването и разпадането на двата древни суперконтинента. Оказало се, че древните суперконтиненти са се образували в точка, която е била отдалечена на 90 градуса дължина от предишния център на единния материк. Оттук и името на новата хипотеза - от гръцкото orthos - "права".

Според изчисленията на Мичъл и неговите колеги новият център на формиране на суперконтинента ще се намира в Северна Америка. Съвременна Азия ще се движи по дъното на Северния ледовит океан по посока на Северна Америка, с която впоследствие ще се слее. При това на мястото на Северния полюс ще е съвременната Гренландия, която също ще стане част от Амазия. Смята се, че поредният нов суперконтинент се образува на всеки 700 милиона години. Пангея започва да се разпада преди 200 милиона години. Оттук следва, че Амазия ще се появи след около 500 милиона години.

Учените предполагат, че техните изводи могат да бъдат проверени, ако бъдат извлечени образци от базалт, образувани в дълбоките слоеве на мантията на територията на съвременна Африка и Тихия океан, където се извършват процесите на "изместване" на континентите.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.