Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В центъра на Млечния път откриха безкрайност
21 Юли 2011

Астрономи успяха да видят гигантска усукана структура от много студен газ в центъра на Млечния път. Статията с описание на тази структура е приета за публикуване в списание Astrophysical Journal и е на разположение на сайта arXiv.org.

Учените анализирали данни, събрани от инфрачервения телескоп "Хершел", който може да "види" много студени обекти, излъчващи много малко топлина. Експертите успели да определят, че конфигурацията има температура на газа около 15 градуса по Келвин (минус 258,15 градуса по Целзий). Тя се намира в централната част на галактиката, и се простира на около 600 светлинни години.

Описаната от авторите структура е изкривена в пространството, така че формата й прилича на математическия символ, обозначаващ безкрайност.

Такива структури са разположени в сърцето на много спирални галактики. До този момент експертите не могат да обяснят кои фактори допринасят за тяхното усукване. В случая на Млечния път, астрономите смятат, че газа е приел формата на обърната осмица под влияние на гравитацията на мъглявината Андромеда - съседната на Млечния път галактика.

На анимацията е показано как тази структура е разположена във вътрешността на глактиката ни.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

bruno
21 Jul, 2011 | 19:12

interesno,che lentata na MJOBIUS e OSMICA s edna povurhnost , a tuk vijdame posnatite 2 povurhnosti,pone kakto go pokazva grafik-dizajnera...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.