Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-младата екзопланета
14 Юни 2010
Beta Pictoris b е само на няколко милиона години

Най-младата открита до момента планета е Beta Pictoris b. До това заключение достигнаха астрономи след изследване на изображения, получени с телескопа VLT през 2009 година, съобщава National Geographic. За съществуването на планетата, учените заговориха през 2003 година, когато се получи изображение на звездата Beta Pictoris и окръжаващия диск от прах и газ.

Според астрономите, възрастта на планетата Beta Pictoris b е само няколко милиона години. Тя е далеч по-млада от рекордьора до момента планетата BD 20 1790b, чиято възраст е около 35 милиона години. Beta Pictoris b е интересна и стова, че е най-близо от всички екзопланети до своята звезда.

Beta Pictoris b се намира на 63,4 светлинни години от Земята. Звездата Beta Pictoris също е много младад. Тя е само на 12 милиона години.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Noname
14 Jun, 2010 | 14:16

Прегледайте коментарите след статията в сайта на NG. Хората там също коментират , че има много грешки в статията. :)

Noname
14 Jun, 2010 | 14:12

Да де ама това не е вярно. Не е най -близката екзопланмета до своята звезда. :) Ако приемем , че тя е на разстояние равно на разстоянието Сатурн- Слънце вероятно е една от най-отдалечените екзопланети от своята звезда, които са открити до сега.. :) Прегледайте повечето информация за откритите екзопланети и ще видите орбитални периоди в рамките на 2-3 дни. :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.