Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха две екзопланети около звезди, подобни на Слънцето
21 Декември 2009
Находките приближават хората към откриването на потенциално обитаеми планети

Международен екип от астрономи откри две суперземи, които обикалят около две звезди, подобни на Слънцето, предаде БТА. Скалните планети са по-големи от Земята. Учените твърдят, че находките приближават хората към откриването на потенциално обитаеми планети, които са по-малки и могат да се сравняват с нашата.

Подробности за новите планети са описани в два доклада в Astrophysical Journal. Ръководителите на проекта са Пол Бътлър от института "Карнеги" във Вашингтон и Стивън Вогт от Калифорнийския университет в Санта Крус. Те комбинирали данни от неколкогодишни наблюдения на обсерваторията "Кек" в Хавай и Англо-австралийския телескоп в Нов Южен Уелс, Австралия и успели да изчислят размера и орбитата на всяка от двете новооткрити планети.

Астрономите установили, че планетите с малка маса обикалят около звездата 61 Virginis, която е на само 28 светлинни години от Земята и се вижда с невъоръжено око в съзвездието Дева. По-малката от двете суперземи е с 5 пъти по-голяма маса от тази на Земята и прави една обиколка около звездата си на всеки четири дена. Сигналът от тази планета е бил сред най-слабите, които астрономите някога са долавяли.

Другата новооткрита планета е 7,5 пъти по-голяма от Земята и орбитира около звездата HD 1461, която е на 76 светлинни години от Земята. Двете звезди, около които обикалят суперземите, са сходни с нашето Слънце по размер и възраст.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.