Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
IBM разработва революционна технология за съхранение на данни
15 Април 2008
В RaceTrack чипът се записват 100 пъти повече данни от съвременните флаш памети, а записът става 100000 пъти по-бързо

Корпорацията IBM разработва революционна технология за съхранение на данни, която ще позволи създаването на евтини и надеждни памети с много голям капацитет. От компанията отбелязват, че широко разпространените в момента хард дискове и флаш памети имат редица недостатъци. Например, хард-дисковете не са надеждни, поради наличието на подвижни механични части и скоросттта им на четене и запис на информацията често е далече от желаната. Флаш паметите от своя страна не могат да пазят информация за по-продължителен период от време и са скъпи.

Новият тип памет, разработван от изследователите на IBM, се нарича RaceTrack (бягаща пътека). Технологията е получила това име, защото битовете, записани в проводника могат да се преместват напред-назад под въздействието на приложено напрежение. Основата на метода е използването на U-образен нанопроводник, в чиято основа се извършва записът и четенето на битовете. Самата микросхема на паметта се състои от множество U-образни проводници, разположени един до друг. Те са направени от пермалой и имат диаметър 200 nm. Четенето и записът на данните става за по-малко от една наносекунда.  

Специалистите на компанията подчертават, че новата технология позволява създаването на компактни енергонезависими устройства за съхранение на информация. В RaceTrack паметите може да се запомни сто пъти повече информация в сравнение със съвременните флаш памети, а записът става 100 хиляди пъти по-бързо. При това в новия вид памети няма подвижни части. Други предимства на RaceTrack са висока надеждност, свръхниско потребление на енергия и ниска цена.  

Преди обаче RaceTrack паметите да се появят на пазара, изследователите от IBM трябва да извършат много работа. Прототип на първите чипове се очаква да бъдат създаден след две-три години. Нужни са още около 4 години за комерсиализацията на технологията. Следователно, RaceTrack паметите ще се появят на пазара най-рано в средата на следващото десетилетие.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.