Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В нефтени залежи в Лос Анджелис откриха неизвестни на науката бактерии
14 Май 2007
До момента са открити около 200 вида бактерии, по-голямата част от тях се отнасят към непознати на науката семейства.
Една от ямите, където са открити бактериите. /снимка UCR/
Една от ямите, където са открити бактериите. /снимка UCR/

По време на изследване на нефтени залежи в ранчото Ла Бреа (La Brea), Лос Анджелис учени откриха стотици нови видове бактерии. Проучването е на учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд (University of California, Riverside — UCR), под ръководството на проф. Дейвид Сроули (David Crowley), съобщи AerukAlert!. Интересен е фактът, че бактериите са оцелели до сега в среда с изключително висока токсичност.

Според изследователите преди около 28 хиляди години почвата с бактерии в този район се смесва с т. нар. тежък нефт, който не е годен за преработка. Когато започва изучаването на състава на тази смес става ясно, че в нея има ензими от три неизвестни до момента на науката класа – вещества, отделяни от бактериите при преработката на нефта.   

При това, коментира проф. Кроули, бактериите живеят безпроблемно в тези агресивни условия – без наличие на кислород и вода. В резултат от действието им в токсичните вещества се отделя метан. По мехурчетата от метан учените се досещат, че съществува някаква биологична активност.

До момента в Ла Бреа са открити около 200 вида бактерии, по-голямата част от тях се отнасят към непознати на науката семейства. Интересно е да се отбележи, че новооткритите бактерии за родственици на други, вече изучени, които също са склонни да живеят в екстремални условия.

Находката представлява огромен интерес за промишлеността. Тези бактерии могат успешно да се използват за почистване от нефтопродукти, създаване на нови лекарства, изработка на алтернативни източници на гориво и др.

До сега проф. Кроули и колегите му са дешифрирали ДНК-то им. Учените планират в близко бъдеще да подложат тези микроорганизми на щателен генетичен анализ.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.